Tänään lähdettiin Hankasalmen luonnetestiin puoli seitsemän aikaan aamulla. Testi meni niin kuin ajattelinkin, ei tullut yllätyksiä. Tuomareina toimivat siis Pekka Orava & Pasi Halme.

Toimintakyky +1 Kohtuullinen
Terävyys +3 Kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 Kohtuullinen, hillitty
Taistelutahto +3 Suuri
Hermorakenne +1 Hieman rauhaton
Tempperamentti +3 Vilkas
Kovuus +1 Hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukausvarma

+184 hyväksytty!

Olimme siis testipaikalla, raviradalla noin klo 9.15, eli melkein kaksi tuntia ennen omaa vuoroa. Se ei kuitenkaan haitannut, käytiin kävelemässä siinä lähistöllä ja itse jännitin autossa kumisaappaat jalassa ja pipo päässä :) Hiukan oli viileä ilma. Minulle jäi myös aikaa katsoa rauhassa kahden ensimmäisen koiran testit, eli labbiksen ja karjakoiran, miehän en ole koskaan ollut katsomassa luonnetestiä. Siinä testejä katsellessa mietin sitä, miten Vani reagoisi eri osa-alueisiin.

Testi alkoi siis sillä, että tuomarit jututtivat minua. Vani haisteli maata, katseli ympärille, kävi maahan ja hyppäsi ainakin kerran miuta vastaan sekä puri vähän hihnaa. Sillä taisi olla tekemisen puute. Sitten tuomari sanoi Vanin nimen ja Vani otti heti kontaktia, meni lähemmäksi ja tuomari kyykistyi. Hetken aikaa Vani istui vähän kyömyssä, mutta sitten oli menossa tuomarin syliin ;) Sitten tuomari kysyi, millä Vania voisi leikittää. Sanoin, että kyllä kai se keppi on paras juttu. Ja siihen Vani kävi kauheella raivolla kiinni, ei ollut mitään epäilyksiä, vaikka vastassa oli vieras mies. Taisteli niin, että tuomari pystyi nostamaan ilmaan. Tuomari napautti kerran keppiin, silloin löysäsi otetta, mutta puri heti uudestaan keppiä. Kesti tuomarin paineen, eli käden asettamisen päälle. Se oli sillä selvä, tarjosi keppiä tuomaria ja aloitti taistelun vielä uudelleen.

Sitten käveltiin kelkan luokse. Siinä Vani oli alussa enemmän kiinnostunut siitä narusta, millä tuomari vetää kelkkaa meitä kohden. Vani siis tuijotti tuomarin kädessä olevaa narua, samalla se sai sotkettua hihnan mahansa alle. Sen vuoksi otin hihnan uudelleen käteen, askeleen eteenpäin. Sitten Vani tajusi edessä olevan kelkan, nosti hännän ylös, aloitti haukkumisen minun edessä. Kelkan lähentyessä räyhyytys jatkoi, kieri minun sivulle, mutta palasi taas etuviistoon. Kerran tempaisi kunnolla taakse, mutta palasi uudelleen eteen. Kun kelkka pysähtyi, taisi kerran pyörähtää sen ympäri ja venytti haistelemaan. Sitten se mörkö olikin huomattu, tuli reilusti lähelle ja katseli ympärilleen. Kerran taisi "maistaa" mörön hihaa, ihan vain varmuuden vuoksi ;) Sitten käveltiin pois päin ja takaisin kelkan ohi, siinä kävi vielä nuuskimassa kelkkaa ja kerran haukahti.

Sitten olikin vuorossa puolustus. Oli koko ajan minun edessä, haastoi kyykistyen hyökkääjää kohden. Haukkui. Ei perääntynyt, vaan koko ajan nojautui eteenpäin. Puolusti tosissaan. Tuomari sanoi, että Vani alkoi kuumua puolustamiseen oikein kunnolla - ettei viitsinyt enää sen takia enempää :) Lähti kohtuu hyvin tuomarin mukaan, katsoi minua, mutta ei sen enempää. Hetken aikaa tuomari rapsutteli Vania ja hengaili sen kanssa ennen kuin päästi minun luokse. Vanin vilahti minun ohi, enkä saanut heti hihnasta kiinni. Se olisi varmaan vaan hömpötellyt siinä kentällä.

Sen jälkeen olivat sateenvarjo ja tynnyri. Sateenvarjossa, joka räpsähti naaman eteen kulman takaa, Vani hyppäsi ylös ja haukahti. Vähän haisteli maata siitä kohtaa, missä sateenvarjo räpsähti, kun ohitettiin se uudelleen. Tynnyrillä samankaltainen, eli hyppäsi ilmaan ja kääntyi heti katsomaan tynnyriä + haukahti. Käytiin haistelemassa tynnyriä, tai no Vani vaan vilaisi sitä ja katseli, että mitäs tässä vielä tehtäisiin :)

Pimeä huone ei ollut mikään suuri, isompi eteinen ja sen takana huone. Menin istumaan nurkkaan. Kuulin, kun tuomari tuli Vanin kanssa huoneeseen. Eikä Vanskua näkynyt / kuulunut. Tuomari sanoi, että Vani taitaa olla laumaeläin. Sitten Vani lähti liikkeelle ja kävi moikkaamassa toisen tuomarin, meni takaisin eteiseen. Sit sanoin nimen, Vani tuli noin puoleen väliin huonetta, palasi takaisin. Sit sanoin uudelleen ja nyt tuli aika nopsaan luokse. Ajattelin, että voi kökkö. Pelkäsin, että toimintakyky menee miinukselle.

Seuraavaksi jätin Vanin seinälle ja menin itse pois näkysältä. Näin siitä tuomarin hyökkäyksen ja aika pitkään oli hiljaista, sitten alkoi haukkuminen. Kun menin takaisin Vanin luokse, tuomarit rapsuttelivat Vania ja se oli ihan, että arvaa mitä noi teki (mutta minäkin tein jotain :D ) Hauska epeli.

Lopuksi laukaukset, ensimmäisellä nytkähdin itse. Vani käänsi katseen, muttei muuta. Sit toinen laukaus, eikä mitään reaktiota. Siinäpä se.

Tällaisiä tuomarit puhelivat sitten testin jälkeen:

Toimintakyky +1 Kohtuullinen: "Tässä on koira, joka toimii taisteluhalulla. Sitten kun pimeässä ei ollut mitään, mitä vastaan taistella, oltiinkin vähän ihmeissään. Mutta tällaisessa normaalissa hommassa, pystyy hiukan puuttuvampaa toimintakykyä paikkaamaan taisteluhalulla. Sen takia tämä taisteluhalu on tärkeä ominaisuus. Tällä (koiralla) on toimintakyky +1 kohtuullinen. Siellä pimeässä jäi mun tyköön ja vähän apuja piti antaa. Muutenhan se toimii joka paikassa muualla."

Terävyys +3 Kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua: "

Tämmöisen koiran toimintahan on aina näyttävää, joka on terävä. Terävä koira, kun se haukkuu ja ottaa kantaa. Tällähän se on paras mahdollinen, kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua. Aika pieni reviiri sillä kuitenkin on, tuossa (seinällä) päästi minut aika lähelle ennen kuin innostui haukkua. Jotkut kun aloittaa sen nopeammin. Se oli sitten intensiivistä."

 

Puolustushalu +3 Kohtuullinen, hillitty: "Sehän puolusti sinua. Onko ennen ollu tällaista tilannetta? Kyllä se nyt tietää, mitä tekee. Sehän rupes niin lämpenemään siinä, että ajattelin että lopetan, kävi niin kuumana."

 

Taistelutahto +3 Suuri:

 "Se on paras mahdollinen. Se tykkää keppiä vääntää, pitää lujasti kiinni. Sitten vaikka napauttaa, siinä ei lyödä koiraa, vaan siihen viereen keppiin, niin saman tien kiinni."

 

Hermorakenne +1 Hieman rauhaton: "Vähän kuitenkin sitten rassaa."

 

Tempperamentti +3 Vilkas: "Tämä on sitä, miten se reagoi näihin asioihin"

 

Kovuus +1 Hieman pehmeä: "Vähän sitten muistaa. Pimeydessä näkyi se pehmeys, tuolla taisteluhalulla se paikkaa sitä sen pehmeyttä, eikä siitä (pehmeydestä) ole haittaa.

Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin

Laukausvarma

Näinpä se meni. Paljon jännitin tätä testiä, mutta oikeastaan tiesin jo ennen lauantaita pisteiden näyttävän tuolta. 

Tässä vielä linkit videoihin (kiitokset Päiville videokuvaamisesta :D ):

Osa 1

Osa 2

Osa 3