Kävimme treeniporukalla harjoittelemassa kokeenomaisesti tokoa hallilla. Koirat oli jaettu omien luokkien mukaisesti ja kehässä pyörivät sekä tuomari että liikkeenohjaaja. Hyvin ehdin paikalle, vaikka päivä meni töissä. Itse toimin alokasluokan tuomarina ja huomasin, kuinka kinkkistä se tuomarointi on. Sen jälkeen oli avoimen luokan vuoro, eli Vani kehään:

1. Paikalla makaaminen: Valui ennen valmis-käskyä maahan. Muuten kuulemma oikein hyvä makuu, hienosti nousi perusasentoon. (10x3)

2. Seuraaminen taluttimetta: Vani luuli ihan oikeasti olevansa kokeessa, eli aloitti ne normaalit "koejutut": edisti, jätti perusasennot tekemättä, otti sivusuunnassa etäisyyttä. (7x2)

3. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä: Ei lähtenyt alussa ollenkaan mukaan, vaan olisi halunnut häipyä paikalta. Lopetin liikkeen, karjaisin ja vaadin tulemaan takaisin. Sitten vähensin sitä painetta tempuilla yms. ja Vanikin rauhoittui. (0x2)

4. Luoksetulo: Hiipi käsimerkin jälkeen, joten annoin lisäkäskyn. Sillä pysähtyi. Tuli hyvällä vauhdilla sivulle. (8x3)

5. Seisominen seuraamisen yhteydessä: Edisti huimasti valmistelevassa osuudessa, perusasennon ennakoi. (7x2)

6. Noutaminen: Hieno! Hieman olin kylläkin havaitsevinani ennakointia perusasentoon tullessa. (10x2)

7. Kauko-ohjaus: Ennakoi yhden istumisen, MUTTA TEKI KAIKKI VAIHDOT!!! (8x3)

8. Estehyppy: Hieno! (10x2)

9. Kokonaisvaikutus: 8x1

yht. 154/200 pistettä, sijoitus 2/4.

Elikkäs, kisamaiset ongelmat näkyivät myös tässä. Vani paineistuu selvästi seuraamisesta, epävarmuus iskee, jonka takia se olisi valmis häipymään paikalta -> edistäminen, sivusuunnassa etäisyyttä, ei tee perusasentoja jne. Itse vielä pahennan asiaa sillä, että seuraamisen aikana käännän kroppaani jotenkin ihmeellisesti koirasta poispäin. Liikkeiden välissä puolestaan "ahdistelen" koiraa, eli taputtelen kylkiä yms sekä heiluttelen käsiäni oudosti. Luulen innostuttavani koiraa, mutta Vani menee tästä hämilleen. Se ei nyt kestä tätä tilannetta. Vireen olisi pitänyt olla kohdillaan, sillä hallin ulkopuolella jopa äänteli seuraamisessa ja oli tosi kiihkeä. Eli seuraavaksi:

- paikkamakuun alussa harjoittelemme sitä, että koira malttaa istua pitkään eikä valuisi ennen aikojaan maahan.

- seuraamisen palastelemme ensin ja opettelemme sen sitten kokeenomaisena. Ohjaaja opettelee kävelemään suoraan ilman, että kävelee koirasta pois päin. Ohjaaja tekee myös itsestään "turvallisen", eli jonka lähellä koiran on hyvä olla vaikka vähän jännittäisikin. Ylimääräinen hösääminen pois liikkeiden välistä. Tämä auttaa myös jättäviin liikkeisiin, joissa maahanmeno + seisominen ovat kunnossa, mutta valmisteleva kosahtelee.

- noudossa opettelemme vielä malttia sen vuoksi, ettei ennakointi nollaa liikettä (tämä on siis tapahtunut muutamassa kokeessa). Muuten liike on mallillaan.

- kauko-ohjausta vahvistamme. Vani teki liikkeen nyt ensimmäisen kerran kunnolla "kokeessa", joten olemme menossa parempaan suuntaan.

- estehyppyä hiomme, mutta näyttäisi nyt hyvältä.

- Lisäksi teemme kokeenomaista harjoittelua aikaisempaa enemmän. Tätä ennen on kuitenkin seuraamisen oltava sellaista, että se kestää tilanteessa kuin tilanteessa. Ennakointi on myös saatava kuriin, mutta uskon, että vihjesanat yms. auttavat siihen. Rakennamme siis paketin kasaan. Lisäksi olen päättänyt opettaa Vanille jo ylempien luokkien liikkeitä, että treeneihin tulee enemmän vaihtelua ja olisi sitten helpompi siirtyä voittajaan, KUN pääsemme tästä avoimesta. Ohjaajan on myös USKOTTAVA, LUOTETTAVA Vaniin sekä rentouduttava sen kanssa kehässä.  Ei homma saa liian vakavaa olla

Vani oli muuten häiriökoirana EVL-paikkaistumisessa ja paikkamakuussa. Jäin istumisessa näkyville ja hyvin se pysyi varmaan yli minuutin, mutta usko loppui. Neljän minuutin paikkamakuussa oli kääntynyt kerran lonkalleen, muttei muuta. Paikalla se osaa ainakin pysyä, mikä on vain hieno asia!

Sitten oli Caron vuoro:

1. Paikalla makaaminen: Ensimmäinen paikkamakuu oli melkein lopuillaan, kun joku kävi koputtelemassa hallin oveen. Caro oli haukahtanut. Sitten Caro ja vieressä ollut Warma sinkosivat yhtä aikaa liikkeelle, kun ovi avautunut tms. Tämän vuoksi uusimme paikkamakuun. Siinä Caro oli heilutellut takapuoltaan ja nousi istumaan 3,5 minuutin kohdalla. (0x3)

2. Seuraaminen taluttimetta: Ohjaajan epämääräisestä kävelystä, eli siitä, että kävelen vinossa koirasta poispäin vähentyi pisteitä. Siirtymissä oli vinot perusasennot, mutta muuten kettu pisti kyllä parastaan. Omasta mielestäni kontakti oli tosi hyvä, myös käännökset juoksussa ja hitaassa onnistuivat eikä jätätystä juoksussa tullut. Hienoa! (8,5x4)

3. Istuminen seuraamisen yhteydessä: Hieno! (10x3)

4. Luoksetulo: Nasakat stopit. Tuomarin mielestä seisominen olisi saanut olla hieman nopeampi. (9,5x4)

5. Ruutu: Hienosti bongasi ruudun ja meni tosi nopeasti. Ruutuviivan kohdalla jarrutti ja onneksi tassu oli ruudun sisällä. Loppuosuudessa tuli niin kovaa, ettei tajunnut tulla oikeaan kohtaan seuraamaan. Lisäkäskyllä tuli oikeaan paikkaan. (9x4)

6. Hyppynouto: Vino perusasento luovutuksessa, omaan makuun liian raisu kapulan ottaminen suuhun. (9,5x2)

7. Metallinouto: Mietiskeli pitkään, että ottaisiko vai eikö ottaisi. Sitten otti ja tiputti, otti uudelleen ja tuli lähemmäksi, tiputti ja jätti kapulan ja tuli sivulle. Pyysin hakemaan uudelleen ja sitten haki, mutta tiputti kapulan omia aikojaan sivulla. (0x2)

8. Tunnistusnouto: Ei haisua, mitä pitäisi tehdä. Räpläili useampaa ja otti väärän. Näytti kyllä aluksi siltä, että malttaisi haistella. (0x4)

9. Kauko-ohjaus: Teki kaikki vaihdot, eteni puoli koiranmittaa eteenpäin. (9x4)

10. Kokonaisvaikutus: (9x1)

yht. 202/320 pistettä, sijoitus 2/3.

Carolla oli vire kohdillaan. Se tekee liikkeet niin hyvin kuin pystyy. Ei voi vaatia enempää, jos ei ole itse opettanut  Caro näyttäisi kestävän hyvin kisamaisen tilanteen, joten nyt teemme seuraavaa:

- paikalla makaaminen: nyt meidän on tehtävä pitempiä paikkamakuutreenejä erilaisissa paikoissa (myös hiljaisissa).

- seuraamisessa ohjaajan on tosiaan opeteltava kävelemään suoraan. Koiralle on opetettava suorat perusasennot siirtymiin. Juoksuosuutta vahvistettava.

- istumista, luoksetuloa, ruutua ja hyppynoutoa on vahvistettava. Ne ovat tällä hetkellä hyvällä mallilla. Ruudun kanssa on tehtävä eniten töitä, eli bongaustreeniä, liikuttelua ruudussa ja sen ulkopuolella yms.

- metallinoutoa on tehtävä entistä kivemmaksi ja opettelemme sitä myös kylmässä ilmassa sekä erilaisissa häiriöissä. Caro kyllä osaa tämän, mutta välillä yrittää luistaa "erinäisiin syihin vedoten"

- tunnari opetellaan alusta alkaen. Oikotietä onneen ei ole!!!

- kaukoissa vahvistellaan m-s-m -vaihtoja sekä i-s-i -vaihtoja. Tähän tarvitaan myös häiriötreenejä.

Caron liikkeet ovat kyllä hyvällä mallilla. Tunnarin ja metallinoudon opettamisessa olen lipsuillut liikaa. Siihen tulee nyt muutosta! Itse osasin rentoutua Caron kanssa tosi hyvä, kehuin / tsemppasin sitä aidosti liikkeiden välissä. Hieman rennommaksi pitäisi kuitenkin oma kroppa saada, se meinaa vähän jäykistyä tuollaisessa tilanteessa.