Osallistuin tänään Vanin kanssa agilitypainotteiseen käyttäytymiskoulutukseen. Tarkoituksena oli siis paneutua erilaisiin ongelmiin koirien käyttäytymisessä, jotka aiheuttavat hankaluuksia agilityssä (treeneissä ja kisoissa). Koulutusta vetivät Tuija Kokkonen (agilitytuomari) ja koirien käyttäytymiseen perehtynyt Jari Parkkisenniemi. Päivä alkoi luennolla, jossa kerrottiin ihan perusasioita eläimen oppimisesta, palkkaamisesta ja tyypillisistä ongelmista agilityssä. Sen jälkeen tutustuimme rataan, jonka jälkeen jokaiselle koirakolle oli varattu puoli tuntia aikaa. Eli jokainen teki radan ja samalla sai apua/ohjeistusta Tuijalta ja Jarilta. Tuija keskittyi lähinnä agilitypuoleen ja Jari käyttäytymiseen.

Päivän aikana tuli muutamia ihan uusiakin asioita esille koiran käyttäytymisestä ja kouluttamisesta, mutta samalla muistuivat ihan myös perusasiatkin mieleen. Monta sivua kirjoitin muistiinpanoja. Vanin kohdalla halusin apuja tuohon kiihkeyteen, eli kun koira käy kuumana niin sen ohjaaminen / kouluttaminen voi olla hankalaa.

Tällaisia neuvoja sain kiteytetysti Vanin käyttäytymiseen liittyen:

- minun on muistettava palkan paikka kentällä ja kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että tiedän, mistä suorituksesta koiraa palkkaan.

- Tämä siksi, että tällöin koiralle muuttuu mustavalkoisemmaksi suoritukset ja se oppii paremmin sen, mikä käytös kannattaa, kun palkkaus on selkeää.

- Edellinen vaikuttaa myös siihen, että jos koiralla on vaikea tietää mistä suorituksesta palkka tulee, kokeilee se aktiivisena koirana paljon käytöksiä (=häslää omiaan, hakee ohjaajan huomiota). 

Ja itse agilityn opettamiseen:

- Minun on oltava ehdoton lähdössä pysymisen kanssa. Sieltä ei lähdetä ikinä ilman lupaa.

- Kontakteille mieluummin namialusta tms. käyttöön, etten palkkaisi kädestä = koira oppisi nopeat / itsenäiset kontaktit.

- En saa aloittaa kilpajuoksua koiran kanssa, vaan minun pitäisi opetella ohjaamaan takaa.

Harjoitus meni ihan kivasti. Juttelimme pitkään ja Vani pysyi hienosti maassa odottamassa vuoroaan. Olen aina pitänyt tuota Vanin kuumumista/kiihkeyttä huonona asiana, mutta kouluttajat muistuttivat siitä, että agility on kuitenkin laji jossa on ihanteena nopea / virheetön suoritus. Vanissa on paljon virtaa, minun pitää vain oppia kanavoimaan se oikella tavalla (=oikeanlainen ja oikea-aikainen palkkaus, johdonmukaisuus kaikessa, mitä teemme jne.) Eniten siis ongelmia on tainnut kertyä allekirjoittaneen korvien väliin

Tällainen rata oli meillä suoritettavana. Tein sitä Vanin kanssa lyhyissä pätkissä, kun oli muutamia (meille) vaikeita kohtia.